Podvodna reševalna služba

je v skladu s pogodbo z URSZR (Urad RS za zaščito in reševanje) organizirana znotraj Slovenske potapljaške zveze – SPZ.

PRS je organizirana na treh ravneh:

  • na državni ravni je to komite PRS z načelnikom
  • na regionalni ravni delujejo reševalne skupine
  • na lokalni ravni z reševalnimi postajami.

15 reševalnih postaj deluje znotraj potapljaških društev, ki imajo zadostno število visoko usposobljenih potapljačev, da lahko zagotovijo hitro in zanesljivo stopnjo zaščite in reševanja povsod po Sloveniji. Če je naloga za posamezno reševalno postajo prezahtevna, se ji pridružijo reševalci iz sosednjih postaj, ki tvorijo reševalno skupino.

Pod okriljem PDM tako deluje Reševalna Postaja Maribor – RP Maribor.

Večino dela naše enote sestavlja varovanje prireditev na in ob vodi, za katera lahko angažiramo tudi naših šest licenciranih reševalcev iz vode, ki so vsi člani PDM.

Opremljeni smo z motornim čolnom Dravulja, ki je velik ponos društva, zmogljivim sonarjem za preiskovanje, suhimi oblekami in ostalo primerno opremo.

Na območju naše reševalne postaje, deluje tudi enota potapljačev poklicne gasilske brigade, tako da nujne intervencije opravijo oni, mi smo aktivirani predvsem v primeru preiskovanja ali večjih reševalnih akcijah.

Veliko pozornosti namenjamo preventivi, varstvu pred utopitvami in predstavitvam naše dejavnosti.
V preteklosti so naši člani sodelovali pri vseh večjih reševalnih in iskalnih akcijah v Sloveniji (Blanca 2008, poplave na Dravi 2012, velike iskalne akcije na Dravi 2016, preiskovanje na Drini v Bosni 2016) za kar smo prejeli tudi posebno priznanje predsednika države.